NR SR: V jednotlivých častiach obce bude platiť rôzna daň z ubytovania

28.11.2013 Bratislava

Bratislava 28. novembra (TASR) – Obce si budú môcť regulovať výšku dane z ubytovania v závislosti od jednotlivých častí obce.

Po novom tak môžu určiť rôzne sadzby tejto dane v hoteloch či penziónoch napríklad v odľahlejších častiach obce alebo naopak, v tých lukratívnejších.

Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Igora Chomu a Ľubomíra Petráka (obaja Smer-SD), ktorý predložili k novele zákona o odpadoch. Plénum Národnej rady (NR) SR ho pri dnešnom hlasovaní schválilo.

Podľa predkladateľov má návrh pomôcť rozvoju cestovného ruchu. "Sú obce alebo aj veľké mestá, kde v niektorej časti potrebujú zatraktívniť danú oblasť. Preto by tam mala byť sadzba tejto dane nižšia," opísal pre TASR zmenu Choma.

Novinku Choma podľa vlastných slov komunikoval aj so Združením miest a obcí Slovenska. Zákon nadobúda účinnosť od januára 2014 a obce si budú môcť všeobecne záväzným nariadením ustanoviť rôznu sadzbu dane pre časti obce alebo jej jednotlivé katastrálne územia.

ZHR SR: Určovanie rôznej dane z ubytovania hotelom návštevnosť nezvýši

Možnosť určovať rôznu výšku dane z ubytovania v jednotlivých častiach obce, ktorú dnes prijali poslanci Národnej rady (NR) SR, nepomôže zvýšiť návštevnosť hotelov. Tvrdí to Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) SR, podľa ktorého toto opatrenie pomôže len výberu daní obciam a mestám.

"Ale nezvýši motiváciu na návštevu a využitie ubytovacích služieb v mestskej časti alebo chotári," uviedol pre TASR generálny sekretár ZHR Marek Harbuľák.

Faktor dane z ubytovania totiž podľa jeho slov aj vzhľadom na jej absolútnu výšku nemá dosah na to, či sa turista ubytuje v konkrétnej časti obce alebo mesta. "Podstatnú úlohu v tomto rozhodovaní zohrávajú iné faktory. Napríklad kvalita, dostupnosť, ponúkané služby," vymenoval Harbuľák.

Pri necitlivom nastavení dane z ubytovania v jednotlivých častiach miest a obcí to dokonca podľa neho môže viesť len k zbytočným zvadám a nedorozumeniam medzi samosprávou a podnikateľskými subjektmi.
 

Vyberte región